Senioři v ZOO: Šelmy je zajímaly, lemuři je rozesmáli

Nezisková organizace Kvalitní podzim života, z.ú. uspořádala v sobotu 11.června 2022 výlet pro své klienty do pražské ZOO.

„Nadstandardní vztahy našich zaměstnanců s klienty byla vždy hlavní prioritou organizace KPŽ, z.ú., která se zabývá péčí o seniory v domácím prostředí a je registrovanou sociální službou. Výlet pro naše klienty byl zorganizován za podpory veřejné sbírky a našich pečovatelek, které se zúčastnily celé akce mimo svojí pracovní dobu bez nároku na mzdu. Cílem bylo podpořit pocit sounáležitosti, vzájemné vztahy a zpestřit jejich jinak rutinní den. Původní plán byl výlet pro 3 seniory, ale vzhledem ke štědré podpoře veřejnosti jsme nakonec mohli celou akci uspořádat pro 9 klientů, za což všem velmi děkujeme“ uvedla ředitelka organizace Lenka Klestilová.

Každý klient měl pro sebou po celou dobu výletu jednu stálou pečovatelku. Díky tomu měli možnost bez obav vidět spodní část zahrady a užít si dne ve společnosti celé skupiny. Nejvíce zaujal areál šelem a pavilón dovádivých lemurů, kteří skupinu rozesmáli.

Klienti, kteří se výletu zúčastnili, nejvíce oceňovali možnost navštívit poutavou pražskou zoologickou zahradu a příležitost k setkání se svými vrstevníky. Pečovatelky na druhou stranu oceňovaly vstřícný přístup pracovníků zoologické zahrady, kteří pro ně vyhradily místo na parkování. Parkování pěti aut s plošinami pro vozíčkáře může být na běžném parkovišti problém.

Po společném obědě se klienti rozhodovali o dalším plánu. Byl to ale horký den a tak příležitost pokračovat ve výletu využili už jen dva klienti. Ti pak společně s pečovatelkami odjeli do nedalekého areálu s koňmi, aby den zakončili setkáním se zvířaty, která si měli možnost pohladit a zažít z blízka.

Poděkování patří všem těm, kteří na akci přispěli a umožnili našim starším spoluobčanům zažít den, který jim připomněl, že i život ve stáří může být veselý.